kempo debrecen  
Kempo Debrecen +36 30 962 7567

személyi edzés - önvédelmi edzés - csoportos edzés
 
 

BUSHIDO SPARTAN KEMPO
DEBRECEN

 

KEMPO DEBRECEN


 

KEMPO WEBSHOPKEMPO KÉPEKHOZZÁSZÓLÁSOKKERESŐ


Keresett termék neve:

kempo - Keresés
Részletes keresés

A 10 leggyakoribb kereső szó:

s, l, f, p, t, k, L, B, B, ár

A 10 utolsó kereső szó:

debrecen, moh, boksz magĂ, PU zs, Zan bu, sa, karate, edz?, contact us, Zs

Új kempo blogKEMPO CIMKÉK 

 

 

kempo - - A harcművészetek összehasonlításaA harcművészetek összehasonlítása

Amikor megpróbáljuk górcső alá venni a harcművészeteket és az analitikus elemzés mellett össze is szeretnénk hasonlítani őket számos problémával találjuk szembe magunkat. Amit egyértelműen kijelenthetünk, hogy a harcművészeti mozgások gyökerei minden nép kultúrájában megtalálhatóak és a harcmezőre tervezték őket a fegyveres mozgásokhoz.

 

Akik soha nem teljesítettek hadi szolgálatot, maguk kellet gondoskodjanak védelmükről, mivel az igazságszolgáltatás és a törvény keze nem érthetett el minden régióba. Így létrejöttek közösségek vagy családok, akik napi több órás munkával évtizedek alatt tökéletesre fejlesztettek bizonyos technikákat. Ne feledjük, hogy a saját és családjuk élete múlott ezen. Ezért is próbálták a technikáikat titokban tartani.  A torzulások, illetve a tudásanyag folyamatos elkopása a lőfegyverek megjelenésével vette kezdetét, amikor is a harci távolság egyre kezdet megnőni. Egyre kevesebb volt a kézifegyverek használata, így fokozatosan kiszorultak a harcokból. A lőfegyverek megjelenése nem csak ezt a változást hozta magával. Mivel az emberek nem használták, vágó-szúró-zúzó fegyvereiket, ezért az ehhez szükséges képességeik kezdtek romlani. Mivel egy idő után teljesen megszűnt a használatuk, ezért a harcokban történő kipróbálásuk is eltűnt, ami teret adott a tudás további torzulásának.

A 19-20-21. században pedig, talán a történelemben először, megjelentek a pusztakezes harcművészetek, mint domináló harci ágak. A harcművészetek még további "butulásának" és tényleges harci értékének csökkenéséhez a küzdősportok megjelenése vezetett, amik lényegében versenysportoknak tekinthetőek és a felkészülés javarészt a versenyszabályoknak történő megfelelést igyekszik kielégíteni. Ezzel természetesen nem célom semmilyen ágazat degradálása, egész egyszerűen arra szeretnék rávilágítani, hogy a 21-ik századunkban nagyon messze állunk, azokhoz a képességekhez, amikkel harcos őseink bírtak.

Úgy gondolom, hogy értelmetlen kiemelni a harcművészetek bármelyik ágát is, mert a torzulások és tudásvesztés kisebb nagyobb arányban, de mindegyiküket érinti. Ehelyett arra szeretnék rávilágítani, amit jelenlegi tudásom és kutatásaim alapján hiányként élek meg a harcművészetekben és ezáltal magamban is. Ennek ellenére az ok, amiért a Zen Bu Kan Kempo stílusirányzatot űzöm, az, hogy itt tapasztaltam a legnagyobb harci realitást, mind technikai, mint kulturális, szertartásossági szinten is. Vizsgálódásom során, tehát azt az elsődleges szempontot fogom szem előtt tartani, hogy melyek azok a kritikus elemek, amiknek meg kell jelenniük egy harcos életútja során.

 

 

1, Harci kultúra, szabályok, szertartások

 

A harci vezetés és ez által a harcosok törvényei, szabályrendszerei, etikájuk az egészséges harmonikusan működő kultúrákban egyértelműen elkülönült. Erre természetesen szükség is volt mivel a civil, polgári élet teljesen más kritériumrendszernek kellett megfeleljen.

Amit tapasztaltam a harcművészetekben, hogy ezeket a hagyományokat Mestertől és stílustól függően szabadon értelmezik. Valahol, dogmatikusan ragaszkodnak hozzájuk és egyértelműen a félelemre helyezik a tisztelet fenntartását. Máshol teljesen mellőzik a  formalitásokat, az edzések tágabb viselkedési önállóságot engednek, így a mester vagy edző tisztelete nagyban függ technikai tudásától illetve közösségi kapcsolódásától. A kempoban a modern társadalom elvárásihoz és értékrendjéhez kiválóan igazodó kultúrát találtam, ahol a fegyelem nem pusztán a szabályok jelenléte miatt jön létre, hanem azért is, mert a mesterek kisugárzással és karizmával rendelkeznek, illetve képesek megérttetni a tanítványaikkal a szabályok lényegi elemeit, és így elérik azt, hogy  a harcosok belső motivációként fogadják el és tartják be azokat. Úgy gondolom, hogy békeidőben a túlzott szigor és fegyelem hátráltatja a tudás megfelelő átadását és a baráti közösségek létrejöttét is, ami hosszú távon kiemelkedő lemorzsolódásokhoz vezethet.

 

2,  Szituációnak megfelelő testhasználat

 

Ha elfogadjuk, hogy a harci technikák egy része a csatatérre lett tervezve másik részük pedig a polgári önvédelmet szolgálta, be kell látnunk pár jelentős anomáliát a stílusirányzatok technikai repertoárjában és azok végrehajtásában.

Szembetünő, hogy alapállásink túlzottan szélesek lettek. Ezt egy fegyveres harcos nem engedhette meg magának, mivel az eszközös harcoknál a végtagjait kockáztatta, így tehát támadható felületeit minél inkább csökkenteni igyekezett. A széles küzdelmi állás továbbá támadófelületet biztosít a lágyék irányába, ami annak szenzitivitását figyelembe véve kiemelkedő kockázat.

Problémát jelent továbbá a test középső tengelyének használata.  Amikor a harcos a test középső forgási tengelyét használja óhatatlanul veszít a fedezékeiből, szakzsargonnal élve megnyílik. Ezt a legtöbb harcosnál megfigyeltem, rúgásoknál kiemelkedően észrevehető a kettős fedezék kinyílása, de ütéskombinációkban is fellelhető ez a hiba. A középső tengely ezenfelül sokszor csavaró, nyíró hatást fejt ki a láb ízületrendszerére, ami sérüléssel és ízületi kopásokkal járhat a tartós gyakorlások során. 

A túl magas küzdelmi állás és a lábak legyökerezése is általános. Ez javarészt annak tudható be, hogy vagy nem gyakorolják a földharcot és a földre viteli technikákat  küzdelmeik során, vagy egész egyszerűen nem reálisak az egymásra mért támadások, így a harcosok nincsenek rákényszerítve az egyidejű, gyors elmozgásokra. Néhány mesternél, illetve versenyzőnél láttam erre ellenpéldát mindegyik fent említett stílusban, de a tanulók nagytöbbségre igaznak találtam a megfigyeléseim.

Ütéstechnikák végrehajtásakor a kéz nem egyenes vonalon csavarodva halad, hanem kifele csapódik. Ez javarészt akkor okoz problémát, ha árnyékolásra kerül a sor és a technikákat teljes erővel és teljes hosszon kell végrehajtani. Ilyenkor a legtöbbjüknek megfájdul a könyöke, hisz a kifele csapódás nagy terhet ró az ízületre. Probléma továbbá, hogy ütésekkor a test nem szinkronizáltan mozog az  ütéssel, így javarészt a kar generálja az ütés gyorsaságát és tömegét, ahelyett, hogy az egész test beleesne az ütésbe növelve ezzel annak tömegét és gravitációból eredő gyorsulását (csípő, vállak, széles hátizom, lábak kapcsolata).

Természetesen itt is megfigyelhető a középső forgási tengely használata a 2 szélső tengelymozgatás helyett, ami már önmagában fedezéket nyújtana az arc számára.

A kempoban, az Emishi harcművészetben, a kínai boxban és a Tai-Chiban észrevettem ezt a fajta testhasználatot, máshol sajnos hiányként érzékeltem.

 

3, Ritmus, ritmusváltás

 

A megfelelő ritmus elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő tónusban tartásához. Lényegében a ritmus az, ami megadja a testnek azt az ütemet, amivel optimálisan képes támadásokat végrehajtani, illetve fogadni és védekezni ellenük. E nélkül a harcos, mindig lekési a támadásokat, továbbá az ő támadásai kiszámítható bioritmusúakká válnak, amit egy intelligens harcos hamar észrevesz, és taktikát váltva megfordíthatja a küzdelem kimenetelét. A kiszámítható bioritmus javarészt a kombinációk gyakorlásakor idegződik be, így a harcművész kevésbé lesz képes meglepetést okozni ellenfelének.  Számtalanszor ugrálnak a harcosok, hogy ritmust hozzanak létre, de ezáltal elárulják saját ritmusukat, továbbá az ugrálás gyorsasága korlátozott, így az időegység alatt végrehajtható támadási technikák száma is az lesz. Mindemellett kiemelkedő kockázatot jelent a lábsöprések, dobások és földre vitelek szempontjából is.

A kempoban azt láttam, hogy mindezekre kiemeltem odafigyelnek az oktatáskor. A karatéban csak nagyon magas versenyzői szinten láttam. Jitsuban nem tapasztaltam és a Kung-Fu-ban sem.

 

 

4, Stratégia, taktika

 

Szemben a Kempoval nagyon sok helyről hiányoltam a harci gondolkodás tanítását. Azt, hogy melyik szituációban, melyik stratégia működhet a legjobban és azok milyen taktikával legyenek manifesztálva. Legnagyobb részt a technikákat tanítják és azokat is kombinációkban, amik pedig csökkentik a harcosok szituáció specifikus alkalmazkodását. Ezen képességek nélkül, nagyon sokszor az adok-kapokra épülnek a küzdelmek, amik az utcai önvédelemben nem állják meg a helyüket.

 

 

5,Erő-állóképesség

 

Erre a legtöbb helyen kiemelkedő gondot fordítanak. Tapasztaltam, hogy az erő állóképességi elvárási rendszer koncentrikusan egymásra épülve bővül a fokozatok emelkedésével, így minden harcos képes lehet megfelelni és felzárkózni a követelménynek.

Hibaként emelném ki, hogy sok helyen él az a téves megközelítés, miszerint a győztes kimenetelhez az út a kiváló fizikumon át vezet. Ez csak részben igaz és így megtévesztő is, hiszen egy helyes stratégiával, taktikával, megfelelő technikai repertoárral rendelkező harcos, erőlködés nélkül is képes bevinni életet veszélyeztető támadásokat. Így inkább ezek megfelelő kombinációra érdemes helyezni a hangsúlyt. A kempoban és a Jitsuban megfelelő arányt tapasztaltam. A karatéban túlzottan elválasztva jelent meg a fizikum és a harci képességek fejlesztése.

 

 

6, Regeneráció

 

A táplálkozás, pihenés és a sérülések megfelelő kezelésének tanítását a Kempon kívül csak az Emishi harcművészetben találtam meg, bár az utóbbi nem képezi elemzésem tárgyát. Sehol nem találkoztam olyan vizsga vagy képzési rendszerrel, ami azt szorgalmazná, hogy a harcosok megtanulják, gyógyítani magukat és társaikat, pedig ez, ha az életen át tartó harcművészeti gyakorlást tűzzük ki célul elengedhetetlen. 

 

 

 

Keresztesi Péter 1.Dan

Bushido Spartan Kempo Debrecen(5 szavazat)Szerinted mennyire volt hasznos ez az írás?

Hozzászólások... A harcművészetek összehasonlítása

Neved:

E-mail címed:

Hozzászólás címe:

Hozzászólásod:
A harcművészetek összehasonlítása

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással. Adatkezelési tájékoztató

A harcművészetek összehasonlítása

 

 

 kempo debrecen

KEMPO DEBRECEN


Email:
Jelszó:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Kérdésed van? Itt felteheted!


kempo - Elejérekempo - Visszakempo - Következőkempo - Végére

Üdvözlöm.
Boxkesztyűt online lehet Önöknél rendelni?
[katt]
Az európaiaknak miért nincs saját az évszázadok során önnálló harci kitalált stílusuk? gyakorlatilag az angol boksz és a görög birkózáson kívűl (+ savate)
ha szabad így mondani innen onnan lopikáztak legfőképp távol keletről is .. talán hülyék voltak az európaiak csak a kardvívás meg a művészet
honolt - meg az a vacak baranta -
xhFT'iszBUA
xhFT".,,')))))
xhFT
Sziasztok! Azt hirdetitek, hogy Debrecenben már két helyen van edzés. Domb utca az egyik és mi a másik? Két kisfiút vinnék.
Köszönöm a választ!
Szia! Szeretnék vásárolni, azt hogyan tehetem meg?
Hocky 18:46: Hova kell pontosan menni?Balra az első emelet kulcsal volt zarva ahol csengo is van.Senki nem tudott segiteni,hogyan juthatnék be?16 éveseknek hany órára kell menni?Várom a választ mert holnap mennék.Köszönöm.
Szia!

25 éves vagyok. Ennyi idősen mennyire érdemes elkezdeni szinte a nullárol? Nem jártam eddig küzősportra. Nagyon megtetszett az oldalon lévő leírásokból.
Köszönöm, akkor ma délután elmegyünk!
kempo - Elejérekempo - Visszakempo - Következőkempo - Végére


KEMPO videókEseménynaptár


A naptár körítő szövege...


H K Sz Cs P Sz V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

 

kempo debrecen Kempo Debrecen Zen Bu Kan Kempo harcművészet, küzdősport Spartan Kempo kempo felszerelések személyi edzés személyi tréning magánedző magánedzés, személyre szabott edzés edzésterv MMA Debrecen ketrecharc Debrecen ketrecharc önvédelem önvédelmi oktatás, edzéstervek önvédelmi tanfolyam MMA edzés Debrecen Thai Box Kung Fu felszerelések Kempo felszerelés küzdősport Debrecen, kick box debrecen

Webáruház készítés